5 tips til at vælge det rigtige domænenavn første gang

5 tips til at vælge det rigtige domænenavn første gang

Det kan være lidt af en mission at skulle vælge sit nye domænenavn, og i dette indlæg er der 5 gode råd til at komme i gang og vælge rigtigt første gang så du undgår at skulle skifte domænenavn senere hen.

Når man skal i gang med sin nye hjemmeside er en af de første, og måske også vigtigste, beslutninger hvad domænet skal hedde og hvilken endelse det skal have. Det kan være besværligt, og ikke mindst uhensigtsmæssigt, at skifte domænenavn senere hen og derfor er det vigtigt at man vælger rigtig første gang.

Hvis du vil læse mere om hvordan du tjekker et domæne er ledigt kan du gøre det her.

Ulemper ved at skulle skifte domænenavn

Der er tre meget basale grunde til hvorfor det kan være besværligt, og ikke mindst uhensigtsmæssigt, at skulle skifte domænenavn.

 1. Dit brand
  Hvis du har haft det samme brandnavn, eller domæne, i flere år vil folk ofte huske dig og associere dig med det domæne. Hvis du skifter, kan du miste dine trofaste besøgende, og det kan tage lang tid for at folk kan huske dit nye navn, og alt dit eventuelle markedsføringsmateriale skal også laves om.
 2. Søgeoptimering / SEO-værdi
  Din placering, og værdi, som søgemaskinerne har tildelt dit domæne er fastlåst til dit nuværende domæne. Hvis du skifter dit domæne, risikerer du at miste dine placeringer, selvom man kan redde lidt af sin SEO-juice, ved at redirecte til det nye domæne.Lå du eksempelvis nummer 1 på ”Ure til salg”, gør du det højst sandsynligt ikke hvis du skifter domæne, derfor skal man overveje om det er værd at miste sin SEO-værdi før man skifter.
 3. Eventuel flytning af hjemmesiden
  Hvis du skifter domæne, skal du også flytte dine filer til det nye websted. Det er ikke specielt svært eller teknisk, men hvis du får brug for hjælp til det kan det være bekosteligt for dig.

5 tips til at vælge rigtigt første gang

 1. Vælg et domæne der ikke dikterer dit indhold
  Når du skal vælge dit nye domæne, skal du tænke fremad!Hvad skal din hjemmeside eller webshop handle om nu, og hvad med om et år eller fem? Det er vigtigt du vælger et domæne der ikke er alt for specifikt – Vil du for eksempel sælge bikinier kan bikinishoppen.dk være et rigtig godt navn, men tænk hvis du næste år ville udvide forretningen med endnu mere kvindetøj – så er du pludselig låst i navnet, da det indikerer at der sælges bikinier på bikinishoppen og ikke andet.Vælg derfor et domæne der ikke låser dig, medmindre du er helt sikker i dit valg.
 2. Vælg det rigtige TLD
  Et TLD (Top Level Domain) er endelse på dit domænenavn. Hvis din hjemmeside er dansk, og primært henvender sig til danskere, så giver det mest mening at vælge .dk endelsen. Er siden på engelsk anbefales det at anvende .com endelsen.En god tommelfingerregel er også at undgå danske navne på udenlandske TLD’er, det klinger bedre med danske endelser på danske domæner, og giver for det meste også mere tiltro.
 3. Undgå æ, ø, å eller specieltegn
  Selvom at du faktisk godt kan bruge æ, ø, å og specieltegn i dit domænenavn så anbefales det ikke. Der er alt for mange ulemper ved Æ, Ø, og Å i domænenavn, da det afviger fra standarden som internettet bruger.Det er ikke alle browsere, enheder og e-mails der understøtter domæner med specieltegn, og det kan derfor give dig problemer fremadrettet.Hvis du gerne vil bruge det alligevel, bør du købe begge versioner – f.eks. købmand.dk og koebmand.dk, også lave et 301-redirect – det kan du læse mere om i indlægget Alt om ÆØÅ og specialtegn i .dk domæner her.
 4. Vælg noget der er kort og klinger
  Domænenavne, og brands, der er nemme at huske, er ofte korte og klingende. De er for det meste på en eller to stavelser.Hvis du kan finde et klingende domæne på maks to stavelser, vil det være rigtig godt – eksempler på dette kunne være Nike, LEGO, Mærsk, Ford,
 5. Slettede / ikke fornyede domæner
  Følg med i domæner der er blevet slettet for nyligt eller ikke er blevet fornyet – her kan du være rigtig heldig at finde et godt domæne, og nogle gange med en god SEO-værdi også. Du skal dog for det meste være hurtig, for du er ikke den eneste der følger med på sådan en liste – simply har en domæneninja du kan se lige her.

Når du har fundet et domæne du synes passer din side, skal du ind og tjekke om det er ledigt – Det kan du eksempelvis gøre med søgeren fra simply hvor du kan finde og købe domænet billigst. Læs mere om hvordan du køber et domæne her.

Er domænet ikke ledigt, må du lede videre og se om du kan finde et andet der matcher din nye hjemmeside.

God fornøjelse med domænejagten.

Jeg håber dette blogindlæg hjalp dig med at vælge det rigtige domænenavn. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig på e-mail web@steffenchristensen.dk, og hvis du har brug for hjælp til en opgave giver jeg gerne et uforpligtende tilbud.

Tak fordi du læste med, vi ses!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *