Alt om ÆØÅ og specialtegn i .dk domæner

Alt om ÆØÅ og specialtegn i .dk domæner

Jeg har ofte set et gentagende spørgsmål på diverse debatfora og internettet om danske domæner:
Er Æ, Ø, Å og specieltegn tilladt i danske (.dk) domæner? Og svaret er faktisk ja! Det er det, og her kan du læse mere om domæner med specieltegn eller Æ, Ø, Å.

Det kunne for eksempel være at du ville lave en webshop der solgte brænde, og derfor ville købe brændeshoppen.dk – men hvad er reglerne egentlig? Ifølge DK-Hostmaster, der administrerer domænenavne der ender på .dk, er følgende tilladt når du køber et DK-domæne:

  • Samtlige danske bogstaver. Det betyder, at du godt kan bruge æ, ø og å i dit domænenavn.
  • Bogstaverne ö, ä, ü og é
  • Tallene fra 0 til 9
  • Bindestreg (-).
    Bindestreg må dog ikke stå først eller til sidst i domænenavnet.

Du kan altså sagtens bruge Æ, Ø, eller Å og specieltegn i dit domænenavn, og teknikken bag det er ret simpel.

Rent teknisk anvendes specieltegn i domæner ved at de omdannes til Punnycode. Her fjernes først alle specieltegn, og derefter bliver det til ASCII tegn. Til slut sætter man xn-- foran et omskrevet domæne så systemerne ved det er et IDN der er tale om.

Eksempelvis omskrives brændeshoppen.dk til xn--brndeshoppen-7cb.dk.

Ulempen ved Æ, Ø, Å og specieltegn i dit domænenavn er helt grundlæggende at det afviger fra standarden. Det er ikke alle browsere og e-mails der understøtter domæner med specieltegn, du kan få problemer på online tilmeldinger da nogle websteder ikke tillader e-mails med æ, ø, å, og det kan give problemer hvis du vil arbejde med linkbuilding. Tal og bindestreger giver som regel ikke problemer som Æ, Ø og Å gør.

Du kan altså sagtens have et domæne med Æ, Ø, Å og specieltegn, men det er altså ikke helt uden problematikker.

Den bedste løsning er ret simpel – registrer to domæner, et med dine specieltegn og et uden specieltegn. Sørg for at hjemmesiden uden specieltegnet bliver dit hoveddomæne hvor du laver din hjemmeside og at det er her du registrerer dine e-mailadresse. Domænet der indeholder specieltegn, opsætter du til at lave en 301-rediret til det andet domæne. Et 301-redirect betyder at hvis du besøger brændeshoppen.dk bliver du viderestillet til braendeshoppen.dk.

Men hvordan staver man så et domæne med specieltegn korrekt uden problemer? Æ, Ø, Å domæner staves som udgangspunkt ae for æ, oe for ø og aa for å. Det er den korrekte stavemåde som Google kender bedst til, og som både browsere og e-mail programmer tolker rigtigt.

Jeg håber dette blogindlæg var med til at besvare dit spørgsmål omkring æ, ø, å og specialtegn i domænenavne. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig, og hvis du har brug for hjælp til en opgave giver jeg gerne et uforpligtende tilbud.

Tak fordi du læste med, vi ses!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *